• 17 JUNI 2015 •

Napraten over de lessen van afgelopen seizoen 2014 — 2015

Prettiger Paardrijden
Ik pakte mijn evaluatieschrift waar ik nogal wat in schrijf na de lessen. Een knap boekwerk inmiddels, zó waardevol. En keek ook zelf met verwondering naar wat allemaal in een jaartje aan de orde is geweest. Teveel om op te noemen.
't Is onbegonnen werk.
Wil je toch een paar voorbeelden?

• Werken met wat je heupgewricht doet.
• En hoe je arm, je schouder en je borstkas wat met elkaar te maken hebben. Of niet.
• Dat je adem een belangrijk element is in hoe soepel je in contact treedt met je paard.
• Dat je ogen een heel eigen functie hebben en het begrip 'zachte ogen' concreet iets voor je gaat inhouden. Waar je paard blij van gaat kijken.
• Dat niet alleen je paard een ongelijkheid in lichaamshelft kan laten zien, maar dat jij die ook hebt. Meestal.
• Dat je voeten en hoe je je gewicht verdeelt, ook boven je zitbeen-knobbels, verderop in je body je iets zeggen.
• En hoe een strakke rijbroek je bekkenbewegingen tegenhoudt.
• En je buik de vrijheid geven toch ook een vereiste is, om mee te gaan met wat je viervoeter doet.
Nog véél meer; een jaar is lang en heerlijk om te leren uitvinden wie je bent.
Hoe je verandert vooral in waarneming en in bewegen.

            Zonder enige uitzondering zeggen jullie allemaal dat je prettiger op je paardje zit.
            En daar gaat het om.

Een woordelijk verslag van een gesprekje eind december 2014
J:   het gaat me te langzaam
M:  ik ga nooit meer weg hier. Je moet het léren... Opeens heeft het mij ook gegrepen en nu herken ik de waarde ervan.
T:   we moeten allemaal ons eigen moment hebben.
ik:   van inzicht, ja. En eigen manieren van leren onderkennen. En tijd ervoor willen incalculeren... 'n spoedcursus werkt niet.



• 4 JUNI 2014 •

Napraten over de lessen van dit voorjaar

Prettiger Paardrijden-Vervolg
De themacursus Prettiger Paardrijden-Vervolg is klaar. Nog steeds is er een onuitputtelijke rijkdom aan lessen die allemaal bijdragen aan een leukere rijstijl, aan meer gecoördineerd rijden met een minimum aan overbodige inspanning. Aan 'weten wat je doet en hoe'. Er blijkt zoveel te leren en juist zij die op een steeds hoger niveau hun leermomenten uitbreiden, blijken te genieten van hoe de kleine lesjes hier iets toevoegen wat ze niet meer willen missen. Ze komen terug na de vakantie en we gaan gewoon verder. Lees meer in hfst. PP en hou de site in de gaten deze zomer. We kunnen één plaatsje maken nog.

Bekijk dit filmpje! Ik voel groot ontzag voor deze vrouw. Ontroerend mooi.     klik hier

Startersgroep Prettiger Paardrijden
De Startersgroep Prettiger Paardrijden is nog bezig. Verwondering alom. Beginnen bij de basis blijkt belangrijk. En je paard reageert meteen op de veranderingen bij jou. Meteen; het kan snel gaan.
Het gaat je fascineren hoe het werkt.
Lente, van LentePaard, Roos van den Wildenberg, www.Lente
Paard.nl, fotografie: Pascal Bakker, www.pascalbakkerfotografie.nl
Dat het werkt, is vrijwel meteen duidelijk. Maar hoe dan? Dat blijkt ook hier het begin van een reis in het ongewisse, lijkt het eerst.
Een reis die je net zo lang kunt laten duren als je tijd, en geld, ervoor vrij kunt maken. Een reis die boeiend blijkt. En ook in deze groep zijn deelnemers die inmiddels al meer dan 16 lessen hebben gehad. En die door willen gaan na de zomer.
Mocht er een plekje overschieten, laat me weten dat je kennis wilt maken. Dat je wellicht mee zou willen doen. Wacht niet tot september; de ruimte hier is beperkt. Zijn we vol, dan komt er een wachtlijst.

Kun je overdag? Bekijk het PP-hfstuk. Daar zijn nog mogelijkheden.

Lees eens wat meer in hoofdstuk Prettiger Paardrijden. Het vertelt je wat je hier verwachten kunt, hoe het werkt en hoe anderen deze lessen ervaren.
Of neem de tijd hfst. Zeg het maar te lezen; dan ben je wel eventjes zoet.
..

Prettiger Paardrijden vervolggroep
de PP-vervolggroep heeft alle lessen gehad die we overeengekomen waren; ze zijn begonnen aan de zomerstop. En ... ze komen terug in september.
Mooi om te zien hoe mensen nieuwe verworvenheden vinden. En hoe steeds beter wordt ervaren dat kleine veranderingetjes heel grote gevolgen kunnen hebben voor mens en dier.  Beiden worden er blij van.
Heb je enige ervaring met lichaamswerk en wil je een enkele les instromen om te zien hoe een lesje hier je rijden beïnvloedt, zoek dan contact.
Dan bekijken we de mogelijkheden. Of kijk eens bij de startersgroep; aanbevolen voor als je nog niet zo lang rijdt of aan het begin staat van het contact maken met je eigen lichaam.

Prettiger Paardrijden startersgroep
De PP-startersgroep heeft na wat voorbereidende lessen een ècht begin gemaakt. Ook zij merken dat het verschil maakt of je een idee hebt over je eigen functioneren op de paardenrug, of dat je eigenlijk geen flauw benul hebt van wat je daar doet. En dat waarnemen is helemaal niet zo moeilijk te leren. Je balans, je adem, het met minder kràcht iets gedaan willen krijgen van je paard, het komt zomaar voorbij. En je leert het, stukje bij beetje.
Wil je in september mee gaan doen, laat je aanmelding dan niet liggen tot het eind van de zomer. We hebben niet zoveel  plekjes nog te vergeven op maandagavond. Want ook zij zullen misschien wel, collectief zelfs, bijtekenen.
Zoek contact met me dus.
Op 16 juni hebben zij nog les, daarna is het vakantie.

Wil je een keertje meedoen, kijk dan eens bij hèn; aanbevolen voor als je nog niet zo bedreven bent en wilt bijleren.